Filmsamarbeidet med Norsk Filminstitutt forsetter i god tradisjon med Jan Erik Holst i spissen. I NEF er vi glade for at Holst etter mange års samarbeid har tatt skrittet fullt ut og blitt medlem og nestleder i foreningen.
Når Baltiske filmdager i desember går av stabelen enda en gang, er det Estland som står i fokus. Vi gir her et resymé av noen av filmene som skal vises. Fullstendig program kan du laste ned her eller se på cinemateket.org. Arrangementsutvalget består av representanter for Litauisk forening i Oslo, Kulturlaget Norge-Latvia, Norsk-estisk forening og Øzone i samarbeid med Norsk Filminstitutt Cinemateket.
Velkommen til gode filmopplevelser, danseoppvisning og sosialt samvær!
Gold spinners
Estland/Finland 2014
Sovjet-retro reklamefilm. Dokumentar.
Dette er en unik samling gamle reklamefilmer, ofte for produkter som ikke engang eksisterte. De første reklamefilmene i Sovjetunionen ble laget i 1967 av selskapet Eesti Reklaamfilm, som ble den ledende produsenten. Over 5000 innslag ble produsert i løpet av de 24 årene selskapet eksisterte. Filmene ble vist på sovjetisk fjernsyn i 5-minutters bolker 3 ganger om dagen uten at andre program ble avbrutt.
Den vestlige tilnærmingsmåten blandet med sosialistisk innhold skapte en særegen stil. Reklamen ignorerte nemlig ideen om salg av produkter, eller spesifikk markedsføring overfor spesielle grupper. Filmene var i seg selv et produkt for konsum. Enkelte innslag reklamerte for produkter som ikke lenger var i salg, andre var laget i håp om at varene ville bli produsert en gang.
Regissør Hardi Volmer og produsent Kiur Aarma er invitert til Oslo for å presentere dene programposten.
Originaltittel: Kullaketrajad
Regi: Hardi Volmer
Produsent: Kiur Aarma
1 t 12 min, engelsk tekst
Arvo Pärt – selv om jeg mister alt
Estland 2015
”Selv om jeg mister alt …”, har Arvo Pärt skrevet i sin arbeidsbok. Heldigvis for oss har Estlands berømte komponist skrevet dagbøker i mange år. Han kaller dem arbeidsbøker, og i flere tiår har han fylt dem med sine betraktninger, øyeblikk av sorg og glede, funn og oppdagelser, bekymringer og erfaringer – alt som kan kalles en kunstners indre liv. Gjennom årene har det blitt flere hundre slike arbeidsbøker. Det er vanlige notisbøker for noter og tekst – som gjenspeiler komponistens livsløp. I filmen blar han i disse bøkene som kaster lys over hans liv og filosofi. Filmen gir et dypt personlig portrett av Arvo Pärt. Det er den tredje dokumentaren regissøren Dorian Supin har laget om ham.
Regissør Dorian Supin har bakgrunn fra kringkasting og filmproduksjon. Siden 1997 har han vært frilansfotograf og regissør. Sammen med seks andre estiske filmskapere dannet han i 1998 selskapet F-seitse, der han fortsatt arbeider.
Originaltittel: Arvo Pärt – isegi kui ma kõik kaotan
Regi og manus: Dorian Supin
90 min / DCP /16:9 / Stereo/eng. tekst
De som tør
Island 2015
Filmen handler om solidaritet med små nasjoner. Litauen var den første sovjetrepublikken som proklamerte uavhengighet. Det skjedde 11. mars 1990, og 13. januar året etter satte Moskva inn militærmakt for å slå ned frihetskampen. Noen uker etter blodbadet i Vilnius anerkjente Island Litauen som uavhengig stat. Og Island var også den første til å anerkjenne estisk og latvisk suverenitet.
Filmen viser mennene bak denne politikken, blant andre møter vi Jón Baldvin Hannibalsson som var Islands utenriksminister i en periode som utgjør et viktig kapittel i nyere europeisk historie.
Originaltittel: Their sem thora, Island 2015
Regi : Ólafur Rögnvaldsson
Produksjon : Ólafur Rögnvaldsson for Axfilms, en co-produksjon med Estland, Latvia og Litauen.
63 min, eng. tekst.